קפה, אדנוזין ושינה

sleep-coffee-e1406551050476

כבר לפחות 500 שנה מקובל להכין קפה מפולי-קפה קלויים וטחונים. רבים מאתנו מצפים לאפקט המעורר של קפה בשעות-הבוקר ושותים אותו להנאתנו לאורך-היום. כיצד קפה וקפאין משפיעים על הערנות ומדוע יש בינינו שקפה לא מסוגל לעורר אותם?

באיזה מקצוע לדעתכם שותים הכי הרבה קפה? [התשובה בתחתית העמוד].

סרטון נהדר מבית TED-Ed שמספר על האיתותים הפנימיים לעייפות ושינה: אדנוזין המצטבר במהלך היום, ומלטונין המיוצר עם רדת החשיכה ועל השפעת הקפה על הערנות:

הסיבה שקפאין משפיע היא שהוא דומה מולקולרית לאדנוזין. לכן קפאין מסוגל להקשר לקולטני האדונזין בתאי-המוח ולעכב את פעילות התקינה (שהיא להעביר את המוח למצב שינה).

16688888404_5a73e1bf23_b

מולקולה של קפאין (שמאל) מול מולקולה של אדנוזין (ימין), שימו לב לדמיון המולקולרי

באופן מעניין, חלק מבני-האדם לא מושפעים כלל מצריכת קפאין. חלק לא מושפעים כי הגוף שלהם התרגל לריכוז הקפאין הרגיל ואם הגברת המינון – האפקט יחזור. אבל חלק מבני-האדם אינם מסוגלים ליהנות מההשפעה המעוררת של הקפאין מאחר והם מכילים שני עותקים של גירסה סופר-יעילה של אנזים מפרק בשם Cytochrome P450 1A2 הנקרא בקיצור CYP1A2. אנזים זה משנה את הקפאין במהירות למולקולות אחרות וריכוז הקפאין בדם נותר נמוך.

%d7%9e%d7%93%d7%a0%d7%90-%d7%9c%d7%97%d7%9c%d7%91%d7%95%d7%9f-%d7%90%d7%a0%d7%96%d7%99%d7%9e%d7%99%d7%9d-%d7%95%d7%a7%d7%a4%d7%94-2

איור של המסלול האנזימיטי לפירוק קפאין, קפאין (כחול) יכול להפוך לתרכובות אחרות באמצעות אנזימים

קישורים נוספים

קרדיט לרעיון הולך לדוד ספרא בקבוצה הסופר-מעניינת עובדות לא חשובות.

אז מי שותה הכי הרבה קפה? בסקר של 10,000 משתתפים בבריטניה נמצא שעיתונאים, שוטרים ומורים הם המקצועות בהם שותים הכי הרבה קפה 🙂

מודעות פרסומת

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s